Zo kies je haagplanten uit voor een tuin die lang groen blijft

haagplanten

Van alle haagplanten die er zijn, zijn er een aantal soorten te noemen die met name in Nederland heel populair zijn:

  • Taxus
  • Thuja
  • Laurier
  • Cipres
  • Hulst 
  • Beuk
haagplanten

Natuurlijk zijn dit lang niet alle soorten haagplanten om uit te kiezen maar het zijn wel de meest voorkomende in Nederland. Welke bij jou past – of dit nu eentje uit dit rijtje is of een heel andere haagplant – hangt van een aantal zaken af. Deze kun je hier ontdekken.

De grondsoort

Allereerst is het goed om te kijken naar de grond in de tuin waar je de haag wil planten. Want wat is dit precies voor grond? Is het nat en moerasachtig? Of is het juist droog en zit er veel zand bij? De grondsoort is direct van invloed op welke planten er kunnen groeien en welke het juist erg moeilijk zullen hebben op deze plek. Daarom is dat ook het eerste waar je naar moet kijken. Want thuiskomen met een plant die helemaal niet kan overleven in jouw tuin is natuurlijk heel jammer.

haagplanten

De positie in de tuin

Daarnaast maakt het nog uit welke positie in de tuin de plant gaat krijgen. Daarmee bedoelen we niet of hij in de voortuin of achtertuin staat. Met positie wordt bedoeld of de plant veel in de zon zal staan, veel in de schaduw of juist half schaduw geniet gedurende de dag. Er zijn namelijk planten die echt niet tegen de volle zon kunnen. Ze drogen dan uit en verliezen bladeren of gaan zelfs helemaal dood. Het kan echter ook andersom: de plant kan niet overleven zonder een beetje zon van tijd tot tijd.