Werken in de installatietechniek: zijn er installatietechniek vacatures?

Wanneer je het hebt over installatietechniek, spreek je over een erg breed vakgebied. De naam wordt gebruikt voor meerdere installaties en technieken die gebruikt worden in de bouw of op de industrie. Zowel klimaatinstallaties als sanitair en zo nog wel meer. Het gaat niet alleen om het aanleggen, maar daarnaast ook over verschillende ontwerpen en het onderhouden van verschillende installaties. Maar wanneer je aan de slag wilt als installatietechnicus, zijn er dan installatietechniek vacatures? En wat ga je dan precies doen? Hieronder lees je daar meer over!

Welke installaties zijn er?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, wordt onder installatietechniek ook wel een verzameling aan technische componenten die samen een geheel vormen. Het gaat bij de installaties over installaties die in de bouw, op de industrie of infrastructuur gedaan worden. Ze kunnen op verschillende manieren verdeeld worden. Wanneer je dus op zoek bent naar een baan binnen de installatietechniek en kijkt naar installatietechniek vacatures, heb je veel mogelijkheden. Je hebt bijvoorbeeld transportinstallaties die er gedaan worden, maar daarnaast ook beveiligingsinstallaties, koelinstallaties en klimaatinstallaties. Je kunt ze verdelen onder werktuigbouwkunde en elektronicus. Onder de W (werktuigbouwkunde) vallen installaties in gebouwen en onder E (elektronicus) vallen elektronische installaties.

Wat te doen als installatietechnicus?

Je hebt er veel verschillende installatietechniek vacatures. Zo kun je werkzaam zijn als installatiemonteur, installatiebeheerder of als projectleider. Een installatie beheerder is verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van installaties. Maar ook het opstellen van een onderhoudsplan en het uitvoeren van de werkzaamheden. Wanneer je de functie als projectleider hebt, ben je verantwoordelijk voor de uitvoering van een project. Hierin begeleid je een team van verschillende installatiemonteurs. Deze mensen zijn vaak gespecialiseerd in installaties. 

Welke installatietechniek vacatures heb je?

Binnen de installatietechniek heb je veel verschillende functies. Hierbij heb je vaak ook veel vacatures open staan. De reden hiervan is dat de installaties nooit opraken. Ben je bij de een klaar, kun je alweer door naar de ander. Vaak heb je installatietechniek vacatures bij een installatiebedrijf. Dit bedrijf is dan gespecialiseerd in bijvoorbeeld een of meerdere installaties. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld het installeren van badkamers. De projecten worden uitgevoerd in woningbouw of industrie. De werkzaamheden zijn dus in de meeste gevallen op een bouwplaats, maar kan ook bij mensen of bedrijven plaatsvinden. Wanneer je beheerder bent als functie, zul je vaker op een kantoor doorbrengen. Wanneer je op zoek gaat naar installatietechniek vacatures, is het belangrijk goed na te gaan naar wat je zelf wilt en leuk vindt.

Binnen de installatietechniek is er dus veel vraag naar nieuwe werknemers. Er zijn namelijk, zoals je al eerder hebt kunnen lezen, erg veel verschillende specialisaties. Daarnaast zijn er ook medewerkers nodig die juist van meerdere specialisaties kennis hebben. Hierbij kunnen ze dan aan de slag als zowel werktuigbouwkundige en bij elektronische werkzaamheden. Dit is als werkgever erg fijn, want hierbij kun je die persoon op meerdere plaatsen aan de slag laten gaan. Dit heeft als medewerker ook vele voordelen. Hierdoor wordt het werk namelijk wat uitdagender en heb je wat meer afwisseling. Daarnaast heb je ook nog doorgroeimogelijkheden, dus zeker niet verkeerd.