Vloerkleden, vloerkleden en vloerkleden

Met de populariteit van harde vloeren zoals laminaat, komt de behoefte naar warme vloerkleden. De hoeveelheid kleden om uit te kiezen, is enorm. Het aanbod verschilt in prijs, kwaliteit, kleur, grootte, dikte en materiaal.

Er zijn strak uitgevoerde, moderne vloerkleden te koop bij allerlei interieurwinkels. Het bekende Perzische tapijt is ook volop verkrijgbaar. Verder kun je ook denken aan Indiase jute tapijten. Nep en echt, goedkoop en heel duur.

Wollen Berberkleden

Een bijzonder soort vloerkleed is het Beni Ouarain vloerkleed. De kleden komen oorspronkelijk uit het Atlasgebergte en werden door Marokkaanse nomaden gemaakt. Ten tijde van de Franse kolonisatie kwamen de kleden naar Europa. Sindsdien zijn ze niet meer weg te denken uit het interieuraanbod. De originele Beni Ouarain of Berbervloerkleden zijn niet goedkoop. En dat is logisch, want ze worden nog steeds met de hand in de regio gemaakt. De kleden zijn van pure wol. Het proces van schapen scheren tot tapijt is een intensieve. Voordat de wol verwerkt kan worden tot een tapijt is er al van alles aan vooraf gegaan: wassen, verven, spinnen en uiteindelijk knopen.

Bijzondere eenvoud

De wollen Berberkleden zijn meestal crèmekleurig met een eenvoudig symmetrisch patroon in een donkere, meestal bruine kleur. Kenmerkend is een groot ruitmotief. Naast het ruitpatroon, zijn er ook andere patronen. Deze zijn bijzonder om wat ze betekenen

Vrouwen waren de belangrijkste makers van de wollen Berberkleden. De vrouwen woven eenvoudige symbolische asymmetrische motieven in de kleden die elk voor belangrijke aspecten van het stonden. Een geboorte, vrouwelijkheid of vruchtbaarheid. Kleden met dergelijke motieven zijn nog steeds verkrijgbaar. Ook zijn deze kleden bijzonder in hun eenvoud. Doordat de kleden zo eenvoudig of minimalistisch zijn, zijn ze geschikt voor elk interieur.

Kopen

De wollen Berberkleden zijn, net als de Persen, zowel echt als nep te koop. Een goede kwaliteit namaak is volop verkrijgbaar bij de meest gangbare interieur winkels. Omdat de echte Berbers best aan de prijs zijn, is het verstandig een goede winkel te kiezen. Bijvoorbeeld Ghalia, deze winkel heeft oog voor de materialen en waar de vloerkleden vandaan komen. Hier ben je verzekerd van een authentiek Beni Ouarain vloerkleed.

Nu je toch aan het shoppen bent naar woonaccessoires, zou je gelijk mee kunnen bestellen een fraaie oosterse hanglamp, het overzicht vind je hier. Met een kleed en zo een lamp is je woonkamer in 1 klap vele malen sfeervoller.

Anderzijds kun je ook gelijk wat oosterse kussens voor op de banken en marokkaanse poefs voor op de vloer aanschaffen.

Bij Ghalia kun je overigens altijd kosteloos retourneren.