Vloerisolatie kosten weten? Lees onze blog

Het verduurzamen van onze woningen wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Energiebesparing is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee. Een van de meest effectieve maatregelen die je kunt nemen om je huis energiezuiniger te maken, is het isoleren van de vloer. Vloerisolatie voorkomt dat vocht vanuit de kruipruimte in het huis trekt en zorgt voor een aangename en comfortabele leefomgeving. In onze blog vertellen we meer over de vloerisolatie en de vloerisolatie kosten

Waarom is vloerisolatie belangrijk?

Vloerisolatie is een belangrijke stap bij het verduurzamen van je woning. Vocht dat vanuit de kruipruimte opstijgt, kan de warmte in huis doen ontsnappen en leiden tot oncomfortabele koude vloeren. Door de vloer goed te isoleren, blijft de warmte binnen en het vocht buiten. Dit resulteert niet alleen in een aangenamer binnenklimaat, maar ook in een lagere energierekening, omdat je minder hoeft te stoken.

Verschillende vormen van vloerisolatie

Er zijn verschillende methoden waarmee je de vloer kunt isoleren. De vloerisolatie kosten verschillen ook per methode.

Isolatie aan de onderkant van de vloer

Bij deze methode worden isolatieplaten of dekens aan de onderkant van de vloer aangebracht, meestal in de kruipruimte. De voorwaarde is een toegankelijke kruipruimte van minstens 50 centimeter hoog. Zodat een specialist via de kruipruimte genoeg bewegingsruimte heeft om het isolatiemateriaal aan te brengen.

Isolatie aan de bovenkant van de vloer

Hierbij wordt de bestaande leefvloer verwijderd, waarna isolatiemateriaal wordt aangebracht. Vervolgens wordt er een nieuwe vloer geplaatst. Deze methode is minder arbeidsintensief, maar minder effectief dan isolatie aan de onderkant.

Bodemisolatie

Bodemisolatie houdt in dat de kruipruimte zelf wordt geïsoleerd. Isolatiemateriaal, zoals EPS-parels of PUR-schuim, wordt op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Deze methode voorkomt dat vocht vanuit de bodem omhoog kan komen en is vooral geschikt als een toegankelijke kruipruimte ontbreekt. Het nadeel is dat deze methode ook voor hogere vloerisolatie kosten zorgt.

Vloerisolatie kosten

Vloerisolatie kosten kunnen variëren, afhankelijk van de gekozen isolatiemethode en de situatie van je woning. Hieronder geven we een indicatie van de gemiddelde kosten per methode:

Kosten voor isolatie aan de onderkant van de vloer:

   – Isolatiemateriaal: Ongeveer €5,- per m².

   – Vervanging vloer (indien nodig): Gemiddeld €90,- per m².

   – Toegangsluik kruipruimte (indien nodig): Ongeveer €275,-.

   – Kruipruimte uitgraven (indien nodig): Gemiddeld €3.500,-.

Kosten voor isolatie aan de bovenkant van de vloer:

   – Isolatiemateriaal: Ongeveer €25,- per m².

   – Vervanging vloer (indien nodig): Gemiddeld €90,- per m².

Kosten voor bodemisolatie:

   – Isolatiemateriaal: Ongeveer €25,- per m².

Het is belangrijk op te merken dat de vloerisolatie kosten voor het vervangen van de vloer, het aanbrengen van een toegangsluik of het uitgraven van de kruipruimte alleen van toepassing zijn als deze werkzaamheden ook daadwerkelijk nodig zijn.

Vloerisolatie kosten en het profijt wat je van vloerisolatie hebt

Vloerisolatie is een cruciale stap bij het verduurzamen van je woning. Het voorkomt vochtproblemen, zorgt voor een aangenamer binnenklimaat en verlaagt je energiekosten. Afhankelijk van de gekozen isolatiemethode en de situatie van je huis kunnen de kosten variëren. Het is aan te raden om offertes aan te vragen bij verschillende specialisten om een nauwkeurige schatting te krijgen van de vloerisolatie kosten voor jouw woning. Investeer in vloerisolatie en geniet van de vele voordelen die het met zich meebrengt voor zowel het milieu als je portemonnee.