Tuinhek-etiquette – wie krijgt de “goede” kant?

De meeste omheiningspanelen en poorten hebben een kant die aantrekkelijker is dan de andere – de ene kant is meestal gladder en toont de beste eigenschappen van het ontwerp; de andere is waar de steunpalen en rails te zien zijn (niet zo mooi!). Je hebt waarschijnlijk altijd aangenomen dat de mooiere kant van het hek naar je eigen tuin moet kijken, en waarom zou je dat niet doen als die grens jouw verantwoordelijkheid is en je ervoor hebt betaald? Het zal je dus misschien verbazen te horen dat het niet onbekend is dat buren een uitgesproken mening over de kwestie hebben, en zelfs erop aandringen dat de “goede” kant naar hun eigen tuin moet kijken. Dus zijn er regels over welke kant van het hek naar jou moet kijken en welke naar je buurman? Meestal is het antwoord “nee”, hoewel er uitzonderingen kunnen zijn, die we hieronder hebben beschreven. Als de grens tussen jouw tuin en de tuin van je buren jouw verantwoordelijkheid is (controleer je eigendomsbewijzen) en je betaalt voor het hek, kan het in elke gewenste richting staan.

Wat valt er te overwegen?

Als je het hoffelijke type bent en graag met je buren omgaat, zou je kunnen besluiten om ze de vlotte kant te geven, maar dit is verre van een gevestigde conventie en er is absoluut geen verplichting om dit te doen. Tegenwoordig zetten huiseigenaren soms hun eigen schutting op, terwijl de buurman er een bestaande schutting achter heeft gezet. Als je buurman zijn eigen hek aan hun kant van de grens heeft geplaatst, hebben ze je wat zoeken naar de ziel bespaard! Je geweten is vrij om de “goede” kant van je eigen tuin onder ogen te zien! Als je buurman een financiële bijdrage heeft geleverd aan het nieuwe hek, is het een goed idee om af te spreken in welke richting het zal worden geplaatst voordat het wordt geïnstalleerd. Je kunt rekening houden met wiens grens het hek staat en het aandeel van de financiële uitgaven aan beide kanten.

De ideale oplossing

Daarnaast is er ook de ideale oplossing – door middel van palen en de planken om en om in de palen te spijkeren maak je een soort vlecht patroon dat voor beide kanten een mooi aanzicht heeft. Dit is echter wel prijzig, maar kan budget vriendelijker gemaakt worden door houten planken te kopen bij https://www.houtdirect.nl/.