Laadpaal kopen voor jouw woning? Lees onze handige tips

Ben je het zat dat je iedere keer geen plek hebt om je elektrische auto op te laden of dat je maandelijks een fors geldbedrag kwijt bent voor het opladen van je auto? Daar kun je verandering in brengen als je kiest voor een laadpaal. Een laadpaal kopen is een goed idee als je de auto op je eigen terrein kunt parkeren, niet meer afhankelijk wilt zijn van de beschikbare laadplekken in de wijk en ook goedkoper je auto wilt opladen. Daarom geven we in onze blog handige tips over de aanschaf van een laadpaal en waar je allemaal op moet letten.

Mag je een laadpaal plaatsen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je een laadpaal op je eigen terrein mag plaatsen. Je kunt wel een laadpaal kopen en ‘m door een deskundige installateur laten installeren, maar je kunt beter eerst even contact opnemen met de gemeente of je er een vergunning voor nodig hebt. Je wilt immers niet illegaal een laadpaal plaatsen en veel geld investeren om de oplossing vervolgens op last van de gemeente weer weg te halen. Soms heb je geen vergunning nodig en is een meldplicht al voldoende. Waar je in principe ook al aan voldoet op het moment dat je met jouw plannen contact opneemt met de gemeente.

Is een laadpaal kopen ook echt de goedkopere oplossing?

Een ander ding waar je rekening mee moet houden is om uit te rekenen of je ook echt goedkoper uit bent als je jouw elektrische voertuig oplaadt via een laadpaal die je hebt gekocht. Je kunt wel een laadpaal kopen en ervan uitgaan dat het goedkoper is, maar dat hoeft dus niet altijd het geval te zijn. De kosten zijn namelijk afhankelijk van het stroomtarief dat je betaalt en of je gebruikmaakt van zonnepanelen. Als je voor je stroomtarief € 0,70 per kWh betaalt en bij een openbare laadpaal kost het je € 0,60 per kWh, dan is het slim om een eigen laadpaal even te parkeren en om de auto toch via de openbare laadpalen weer op te laden. Uiteraard is het wel een goede investering als je zelf stroom opwekt of een lager energietarief betaalt dan wat je voor een kWh stroom bij een openbare laadpaal betaalt.

Extra kosten bij een laadpaal kopen

Ga je een laadpaal kopen? Houd dan ook rekening met bijkomstige kosten, zoals het laten aanpassen van een oprit of de toegang tot je eigen terrein. Veel aanbieders van laadpalen kunnen die werkzaamheden voor je verzorgen, maar ze worden niet standaard geoffreerd. Je moet er dus wel om vragen als die aanpassingen nodig zijn. Een ander puntje om rekening mee te houden is de aanpassing van de aansluiting van je woning. De meeste woningen hebben een eenfasige aansluiting, terwijl een laadpaal een driefasige aansluiting nodig heeft. Het laten aanpassen van de aansluiting vraag je aan bij de netbeheerder en daar zijn ook kosten mee gemoeid. Houd rekening met extra kosten van circa € 300,-.