Is het nodig om garagedeur onderdelen te onderhouden?

Zoals je weet kan een garagedeur jarenlang meegaan, maar als je dat wilt realiseren dan dien je wel zo nu en dan wat onderhoud aan de onderdelen uit te voeren. Zo kan de deur langer soepel open en dicht worden gedaan. Maar, waar moet je dan aan denken?

Voorbeelden van onderdelen die je moet onderhouden

Er zijn diverse onderdelen die zo nu en dan je aandacht verdienen. Een aantal daarvan bespreken we in onderstaande alinea’s. Bedenk wel: Garagedeur onderdelen dienen na verloop van tijd vervangen te worden. Dit komt vaak door slijtage, waardoor de onderdelen op den duur hun beste tijd hebben gehad.

De scharnieren van de deurgaragedeur-onderdeel-vervangen

Als eerste is er het smeren van de scharnieren die er voor zorgen dat de panelen van de deur kunnen inklappen. Hiervoor is smeerolie te koop, dat je met behulp van een handig opzetbuisje goed tussen de kieren van de scharnieren kunt spuiten.

Het smeren van de assen van looprollen

Naast scharnieren zijn er ook nog de assen van de looprollen die zo nu en dan gesmeerd moeten worden. Ook hier geldt dat als je niet weet hoe je dat moet doen het altijd aan te raden is om een monteur in te schakelen en het werk voor je uit te laten voeren.

Het in goede conditie houden van de lak van de deur

Het is aan te raden om zo nu en dan met een sopje (gebruik absoluut geen agressieve schoonmaakproducten!) de garagedeur schoon te maken. Op die manier krijg je niet alleen een mooiere uitstraling van je woning als geheel, maar voorkom je ook dat bepaalde viezigheid (denk bijvoorbeeld aan vogelpoep) de laklaag van de deur aantast.

smeerolieSchoonhouden van de rails

Garagedeuren hangen in veel gevallen in een rails. Om ervoor te zorgen dat het openen en sluiten van de deur soepel blijft gaan, is het daardoor belangrijk om de rails geregeld op vuil te controleren.

Het opspannen van de torsieveren

Een ander belangrijk onderdeel van het onderhoud aan de deur in de garage, is het opspannen van de torsieveren. Hiervoor kun je een spanijzer aanschaffen. Let op! Indien je niet weet hoe je dit doet, huur dan altijd een garagedeur specialist in die een gekwalificeerde monteur langs kan laten komen om dit onderhoud op een veilige manier uit te voeren.

Veiligheidsmaatregelen

Zolang een garagedeur wordt onderhouden en dat op de juiste manier gebeurt, is de kans op ongelukken al een stuk kleiner. Toch zijn er ook nog een aantal maatregelen die je preventief kunt nemen om nog meer gevaarlijke situaties te voorkomen. Denk hierbij aan een veerbreukbeveiliging. Deze accessoire voorkomt dat het deurblad van de garagedeur valt als de veren waaraan de deur verbonden is breken.

Zoals je inmiddels wel begrijpt: een garagedeur heeft zo nu en dan wat onderhoud nodig om soepel en langer mee te blijven gaan. We hebben er in dit artikel al vaker de aandacht op gevestigd, maar we doen het toch nogmaals: schakel altijd een specialist in garagedeuren in als je niet weet hoe je een bepaalde onderhoudsklus dient uit te voeren. Er kunnen immers gevaarlijke situaties ontstaan, als je niet weet waar je mee bezig bent. Benader dus speciaalzaken en vraag offertes op als dat nodig is. Ook zijn er bedrijven die onderhoudscontracten aanbieden, waardoor je er zeker van bent dat de deur goed wordt onderhouden en dat is wel zo fijn als je bedenkt dat de garagedeur voor de meeste mensen een forse investering is.