Inbetweens – demp het zicht, behoud het licht

Raambekleding kan vanaf inbetweens twee kanten op. Je kunt alles tussen je interieur en het buitengebeuren afsluiten met overgordijnen. En je kunt zo minimaal mogelijk buiten van binnen weren en andersom: dat kan met vitrages die iets beschermend werken tegen mensen die je huis in willen kijken en toch nog meer dan voldoende daglicht je kamers binnen ‘gieten’. 

Stevige vitrage?

Tussen die twee is nog een type raambekleding en die heet inbetweens ofwel inbetween gordijnen. Het is een tussenvorm van de andere twee. Je kunt hiermee zelf nog wel in de gaten houden wat er buiten allemaal gebeurt maar op straat kunnen ze wat moeilijker zien hoe het leven zich bij jou in huis voltrekt. Inbetween gordijnen zijn semi-transparant. Het zijn soepele stoffen die geweven zijn van wat grof garen. Zo krijgt het iets katoenachtigs en dat past bij een landelijke interieurstijl. Kleuren zijn vooral naturel en lopen van off-white tot taupe-tinten.

Inbetweens afgewogen tegen vitrage

Waar staat de inbetween nu als je die vergelijkt met vitrage? De vitrages zijn het meest dunne filter tussen jou en dat wat zich buiten afspeelt. Die geven een minimum aan privacy. Inbetween gordijnen doen daar een schepje bovenop. Binnen heb je met deze gordijnen niet het gevoel dat je echt afgesloten bent van tuin of straat maar je geniet wel van meer privacy. Buitenstaanders kunnen echt niet makkelijk meer naar binnen kijken. Dat komt door de wat dikkere stof, in vergelijking met de vitrages. Het mooie is dat een inbetween ondanks het mindere doorkijk vermogen, nog wel een speciale lichtinval in huis kan bewerkstelligen. Je zou zeggen dat dit ook wel met houten jaloezieën gaat lukken. Alleen missen veel mensen dan de sfeer van de hangende inbetween. Die komt namelijk veel zachter en transparanter over dan jaloezieën. Want die distribueren binnendringend licht nogal in harde lichtlijnen door de kamers.

De relatie tussen inbetweens en gordijnen

En hoe verhoudt een inbetween zich dan tot een gordijn? Allereerst komen inbetween gordijnen veel luchtiger over dan plooigordijnen en werken ze vooral tijdens de lichtgevende uren, dus overdag. Pas ’s avonds komt de werking van gordijnen aan de orde, zodra je die dichttrekt. En dan zijn de inbetween gordijnen verdwenen. Bij inbetween gordijnen houd je contact met buiten, creëer je mooi licht en heb je privacy omdat mensen van buiten meer schimmen zien dan details in je woonkamer. Overgordijnen sluiten af en creëren een ultieme privé sfeer. Verduisterende gordijnen sluiten zelfs bijna al het avondlicht van de straat (autolampen, lantaarns, enz.) af en met blackout gordijnen komt er geen straaltje licht meer naar binnen. 

Waarom combineren met gordijnen

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om gordijnen achterwege te laten en alleen voor inbetween gordijnen te gaan. Overdag werkt dat prima. Je hebt inkomend licht en een heel redelijke privé sfeer. Zelf zie je nog wel wat er buiten gebeurt, maar andersom kunnen mensen slechts wat vage contouren onderscheiden. Alleen wordt het wel anders zodra de zon achter de horizon zakt. Stel, je gebruikt alleen maar inbetween gordijnen. Je doet dan je eigen verlichting aan terwijl het buiten donker is. En nu zien voorbijgangers op straat jou ineens beter dan jij hen. Inbetweens vragen dan ook om te combineren met rolgordijnen, vouwgordijnen of overgordijnen.

Goedkope gordijnen nodig? Gordijn24!