Bouwkundig rapport wat is het, en wat staat erin?

Wel eens gehoord van een bouwkundig rapport? Het is een belangrijk onderdeel van een huis of gebouw. Het is een document waarin alle gebreken van een woning worden beschreven. De gebreken die visueel te zien zijn, zijn wat ze bespreken.

Hierin is ook een overzicht van de gerelateerde kosten opgenomen. Bij het bouwkundig rapport worden ook foto’s gemaakt. De inspectie is alleen visueel; er wordt niet gesneden of gebroken. Lees verder als u meer wilt weten over dit belangrijke onderdeel van een huis of als u uw eigen bouwkundig rapport wilt laten maken.

Wat staat er in een bouwkundig rapport?

De definitie van een bouwkundig rapport is hierboven al kort besproken. Een potentiële koper wil natuurlijk zekerheid dat alles in orde is. Daarom kunt u een bouwkundige keuring laten opstellen inclusief bezoek van een bouwkundig ingenieur. Hij of zij kan verschillende architectonische componenten van dichtbij bekijken. Denk hierbij aan dakbedekking, vlonders, kozijnen, vloeren, elektra of voegwerk. Daarnaast wordt het onderzocht op bijvoorbeeld asbest.

Moeten er bouwrapporten worden geschreven?

Het maken van een bouwrapport kan nodig zijn bij het aanvragen van een hypotheek via de Nationale Hypotheek Garantie. Dit kan bijvoorbeeld als u ook een taxatierapport heeft gemaakt en blijkt dat achterstallig onderhoud relevant is. De hypotheekverstrekker informeert dan naar de kosten en hoe deze van invloed zijn op de totale kosten. Het is echter altijd aan te raden om een ​​bouwkundige keuring te laten doen, zodat u achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Wanneer moet een gebouw gekeurd worden?

U als koper heeft te allen tijde de mogelijkheid om een ​​bouwkundig rapport op te vragen. Het zal echter vaak gebeuren aan het begin van het onderhandelingsproces. Als u op de hoogte bent van het rapport, zal uw bod veel overtuigender zijn. Daarnaast is het aan te raden om bij een bod dat lager is dan de vraagprijs een bouwkundig rapport te vragen. Het kan zijn dat de eigenaar er direct van af wil en de schade aan u overlaat. Bij Homekeur, de grootste aanbieder van bouwkundige keuringen in Nederland, vraagt ​​u snel een bouwkundige keuring aan!